Choď na obsah Choď na menu
 


Výmenné pobyty

22. 6. 2011

 

VÝMENNÉ POBYTY S PARTNERSKOU ŠKOLOU

 

 

Po niekoľkých mesiacoch prišlo očakávané ovocie našej spolupráce. Dňa 3. júna 2011 sme sa zúčastnili výmenného pobytu, ktorý pre nás pripravila partnerská škola – Stredná odborná škola poľnohospodárstva a služieb na vidieku zo Žiliny.  Na výlete sme mali možnosť spoznať priestory partnerskej školy a zároveň aj mesto, v ktorom sídli Získali sme mnoho zážitkov. Študentkám partnerskej školy patrí vďaka za výborné spracovanie informácii o meste Žilina. Pripravili pre nás zaujímavý program.

Navštívili sme spolu hrad Strečno. Romantická zrúcanina hradu Strečno dominuje nad stuhou Váhu ako symbol feudálnej moci na strednom Považí. Aj keď je už tri storočia ruinou, jeho zachovalá architektúra je dokladom vývoja stredovekej pevnosti od obdobia gotiky po obdobie baroka. Chutný obed, na ktorom sme si po túre na hrade veľmi pochutnali, nám zabezpečili pani kuchárky Strednej odbornej školy.

Na konci pekného dňa nás čakalo milé prekvapenie. Ukázali ste nám Zoo v strede mesta Žilina. Netušili sme, že v takých malých priestoroch sa nachádza niečo také - pre nás nečakané.

 

Nezaháľali sme ani my a o dva týždne neskôr, teda 17. júna 2011 sme im zorganizovali exkurziu na Hrad Likava spojenú s opekaním a hrami, ktoré sme si pre nich pripravili. Všetci sme sa stretli o 9:00 na stanici. Hneď na úvod sme ich stručným výkladom oboznámili s Ružomberkom a vyrazili sme za naším cieľom. No peknému výletu bránilo počasie, ktoré sa nechcelo umúdriť. V polovice cesty nás zastihol dážď a postrašili nás aj blesky, ale my sme sa zastrašiť nedali, a pokračovali sme podľa plánu.

Pod hradom sme si spravili prestávku, na ktorú sa každý tešil, pretože sa rozdala desiata a začali sme opekať. Starý prístrešok sa postaral, aby sme nezmokli ešte viac a keď sme sa všetci najedli, a pri ohni uschli, začalo sa vyjasnievať. Spolužiačky si pripravili svoje hry a „kolegov“ zo Žiliny sme rozdelili do štyroch družstiev po štyroch. Súťažili v disciplínach ako: Skok vo vreci, Rýchlejší vyhráva, Hľadanie vecí medzi ľuďmi a Pamätáš si? - kvíz, ktorý pripravila naša spolužiačka Miška z vlastného výkladu o hrade. Každé jedno miesto bolo ocenené, čiže ani jedno družstvo nezostalo bez peknej vecnej ceny. Po hrách sa pokračovalo výstupom na hrad pre dobrovoľníkov, lebo väčšinu z  nás odradil zlý terén. Pokiaľ sa odvážlivci vrátili, my sme urobili na lúke poriadok. Skupinku sme počkali a keď sa vrátili, začali sme zostupovať do dedinky Likavka a odtiaľ na stanicu, kde sme sa rozlúčili a rozišli domov. Dúfam, že aj napriek počasiu budú naši „kolegovia“ v dobrom spomínať na tento výlet a v budúcnosti sa zas vrátia navštíviť naše mesto.

 

Aj touto cestou by sme sa chceli poďakovať Občianskemu združeniu Pomôžme našim deťom, pani Barbušovej a pánovi Matzenauerovi, ktorí nám pomohli s realizáciou týchto krásnych dní.

Študenti II.C triedy